Un preview al experientei cu ferry intre Italia si Albania

Calatoria cu ferry, intre Italia si Albania, reprezinta o alegere excelenta pentru cei care doresc sa calatoreasca cu masina sau autorulora. Este o o forma de transport rapid, relaxant si confortabil, si ca bonus, ofera peisaje spectaculoase.

Pentru a traversa Marea Adriatica existe 2 rute: Bari-Durrës si Brindisi-Vlorë.

Calatoria cu ferry pe ruta Brindisi – Vlorë

Mini-ghid cu tot ce trebuie sa stii

In acest articol, iti voi prezenta cateva informatii utile despre calatoria cu ferry intre Italia si Albania si voi povesti, pe scurt, experienta mea, pentru a-ti da o idee despre ‘la ce sa te astepti pe parcursul calatoriei’

  • Achizitionarea biletelor pentru Ferry-ul Brindisi – Vlorë (Vlora)

Primul pas, si cel mai important este achizitionarea biletelor.

Cea mai simpla si rapida modalitate este online, de pe platformele unor agentii. Avantajul este ca poti achizitiona biletul din timp si ai garantat un loc la bord, iar dezavantajul este pretul mai mare decat biletele cumparate direct de la terminalul portuar.

Agentiile de ferry folosesc un sistem de preturi dinamice, similar cu cel al companiilor aeriene, si aplica taxe si comisioane suplimentare, ceea ce face ca pretul sa fie mai mare decat cel al unui bilet cumparat direct la port.

In concluzie, desi biletele online sunt mai scumpe, ofera siguranta si comoditatea rezervarii de acasa.

Cea mai sigura agentie este Direct Ferries, cea mai iefrina StarLines.

Daca preferi sa economisesti, poti opta pentru achizitionarea biletelor direct din port, fix asa cum am facut noi.

Am mers la terminalul din port, care se numeste Costa Morena, si se afla în apropiere de Brindisi. Aici am cumparat biletele de ferry ‘last minute’ de la StarLines, cam acelasi pret il aveau si cei de la European Ferries.

Mare atentie, in port sunt prezente si agentiile. Este important sa mergi direct la ei. Deasupra ghiseului este un banner mare cu ‘European Ferries’, sau la cea mai ieftina agentie ‘StarLines’, asa ca nu ai cum sa ii ratezi.

In luna iulie, care este considerata luna de varf, noi am luat bilete azi pentru azi, si costul pentru pentru acesta calatorie a fost de 175 euro. In cazul nostru, pentru autorulota de 5,5m si cabina de somn basic cu baie privata, care ne-a asigurat un super confort.

Foarte important: pe ruta Brindisi-Vlorë, traversarea Marii Adriatice se face pe timpul noptii, si dureaza cateva ore bune. Luand in considerare durata traversarii, pe bilet scrie 6 ore, dar in realitate se pierd vreo 12,  este recomandat sa optezi pentru o cabina de somn, pentru a te putea odihni pe parcursul noptii.

  • Ce trebuie sa pregatesti pentru calatorie?

– Documentele de calatorie: pasaportul sau cartea de identitate, documentele masinii/autorulotei si biletele de ferry;

– Bagaje: un rucsac cu schimburi, produse de igiena personala si cateva provizii: mancare, apa, vin, daca vrei. La bord, vei gasi oricum tot ce ai nevoie.

De mentionat: bagajele nu au costuri suplimentare.

  • Experienta de calatorie pe ferry: Cum a fost la bord?

Este important sa ajungi in port cu cel putin 3-4 ore înainte de plecare, mai ales daca calatoresti cu masina sau autorulota.

La orele 20:00 se incepe cu inregistrarea pasagerilor si a vehiculului, apoi se trece printr-un control de securitate similar cu cel din aeroport si include verificarea documentelor de calatorie, si a bagajelor, plus inspectarea vehiculului. Dupa ce ai trecut de procesul de inregistrare si verificare, va urma imbarcarea pe vas. E simpla, deoarece esti tot timpul ghidat.  

Daca ai rezervat o cabina, aceasta va fi preluata imediat dupa imbarcare.

In cazul nostru, tot procesul nu a durat mai mut de 1 ora. La 21:00 eram deja in cabina noastra, gata sa ne relaxam si sa incepem aventura pe Marea Adriatica.

Am facut repede cate un dus, ne-am schimbat in haine comode, si am facut o mica plimbare pe vas.

Ferry-ul nu este unul de lux, ci mai degraba unul simplu, dar suficient de confortabil. Si cred cu tarie ca una dintre cele mai bune decizii a fost sa rezervam o cabina de somn. Am avut liniste, intimitate si confort.

 Ne-am pus la pat pe la 22:00 si in mijlocul noptii, am simtit cum ferry-ul pleca din portul Brindisi. Am dormit pana pe la 06:00 cand s-a dat trezirea prin difuzoare.

 Am iesit repede in zona exterioara unde am admirat rasaritul si peisajul marii si al coastei Albaniei. La ora 07:00 ferry-ul a ajuns in portul Vlora, iar procedura de debarcare si intrare in Albania a mai durat un pic peste 1 ora.

Noaptea noastra petrecuta pe mare a fost linistita, si confortabila. Marea a fost calma si nu am simtit vreo miscare care sa nelinisteasca. Ferry-ul s-a miscat un pic doar cand a parasit portul Brindisi. In rest, s-a dormit bine. Cabina de somn a facut diferenta.

Daca aveti in vedere o calatorie pe timpul noptii, nu ezitati sa optati pentru cabina de somn, mai ales daca doriti sa ajungeti la destinatie relaxati si odihniti.

Travel Tips ♡

Este important de mentionat ca, trecerea cu ferry, intre Italia si Albania, pe ruta Brindisi – Vlora (sau Vlorë) sau Vlora-Brindisi, este cea mai buna si cea mai ieftina varianta pentru cei care vor o combinatie cu Grecia. Pentru ruta Brindisi – Igoumenitsa, costul ar fi fost de trei ori mai mare. Distanta dintre Vlora și Igoumenitsa este de doar 177 km, pe care ii parcurgi in mare parte pe autostrada albaneza (Autostradë 2). 

Din Albania, spre Romania, am avut de ales dintre cele doua rute:

  • prin Macedonia, cea mai scurta, dar cu temeri legate de conditiile de drum;
  • prin Grecia, o ruta mai lunga, dar mai sigura.

Daca alegi a doua ruta, prin Grecia, cea mai simpla ruta este pe la Igoumenitsa, deoarece este legata de Salonic prin Autostrada Egnatia Odos.

Insa, mai exista o optine de drum prin Ioannina. Este mai scurta, insa mai solicitanta, deoarece include o portiune de drum cu serpentine. Se merge tot pe Autostrada Egnatia Odos, din Salonic pana in Ioannina, apoi pe E853 pana la punctul de frontiera Kakavië. Acesta este segmentul mai provocator.

Noi am luat in considerare aceasta optiune de drum pe motiv ca este ‘mai scurt’, si pot spune ca: nu este un drum usor, dar nici imposibil de parcurs, tinand cont ca  autorulota noastra de 73 de cai putere a reusit sa faca fata.

Sincer, sper ca am reusit sa cuprind toate aspectele importante in acest articol. Insa, daca mai ai intrebari sau vrei sa afli mai multe detalii despre traseu, sau orice altceva legat de calatoria ta, nu ezita sa imi scrii.

Eu iti voi raspunde cu mare drag!

Happy travels! R.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *