Paris si cea mai frumoasa arta a sa


Oh là là, suntem in Paris, capitala Frantei! Si ma gandesc la ce as mai putea adauga acum, cand scriu, despre Paris.. mai mult decat s-a spus deja in carti, in filme, in teatru, muzica sau in povestile oamenilor care au zburat peste mari si tari sa il viziteze?
Nu cred ca as mai avea ce.. Si poate ca, in loc sa incerc sa aduc un nou elogiu, as prefera sa va impartasesc un Paris mai profund, dincolo de cozile interminabile de la obictivele turistice.

Un Paris pe care eu il iubesc pentru cea mai frumoasa arta – boemia pariziana, dar si pentru gastronomie, plimbarile pe jos si momentele de tihna. Un Paris care mie mi-a furat inima!

Parisul boem

Am ajuns la Paris cu un gand in minte: Oare ce reprezinta boemia pariziana?

Si desigur ca m-am cazat in Montmartre, cartierul boem, cartierul care a fost candva un loc de refugiu al inspiratiei pentru marii artisti ai lumii precum Picasso, Van Gogh, Modigliani, Toulouse-Lautrec si multi altii. Cu toate acestea, Montmartre nu este doar un loc al trecutului, ci este un univers, in sine, o lume in care te poti regasi, poti visa cu ochii deschisi, si de ce nu, un loc in care te poti lasa inspirat sa creezi, la randul tau, ceva nou.

Montmartre este si un cartierul minunat si fair pentru a te caza. Ofera optiuni de cazare pentru toate gusturile si bugetele, si este bine conectat la reteaua de transport public. Se ajunge usor la aeroportul Paris-Beauvais, Disneyland si la majoritatea atractiilor turistice din Paris.

Noi am ales partea autentica si locuita, unde parizienii traiesc, muncesc si isi petrec timpul liber. Si cred ca viata de cartier este una dintre cele mai speciale experiente pe care le poti trai in Paris.

Ne-am cazat la Beau M Hostel.Montmartre.

Parisul pe jos

Paris, capitala culturala a lumii, este locul unde arta, istoria, arhitectura și designul se intalnesc intr-o armonie desavarsita. Este un muzeu in aer liber, asa ca cea frumoasa modalitate de a descoperi si intelege orasul este nici in viteza, nici in graba, ci la pas.
Noi am profitat de zilele din cursul saptamanii pentru plimbarile lungi prin Paris, atunci cand orasul e mai linistit, din punct de vedere turstic, iar strazile sunt mai putin aglomerate.

Mergem pe jos timp de aproximativ 20 de minute pana la Sacre-Cœur. De aici si pana la Louvre, mai facem o plimbare de inca 25 de minute. Privim cu uimire aceasta capodopera a artei si istoriei. Suntem aproape singuri. In fara piramidei de sticla de la Louvre, in mod normal, este foarte aglomerat, insa pe noi ne-a intampinat cu o liniste neasteptata. Acesta este unul dintre marile avantaje cand calatorim in extrasezon.


Dupa aceea, continuam plimbarea prin Gradinile Tuileries. Ajungem in Place de la Concorde, trecem Podul Alexandru al III-lea si apoi pe langa Sena, ajungem la Turnul Eiffel.


Acestea sunt obiectivele mari. Insa, pe cuvant, Parisul mi-a dat un motiv in plus sa ma indragostesc de el la fiecare pas. Plimbarile pe stradute imi plac cel mai mult. Am admirat arhitectura, galeriile de arta, si cele mai frumoase magazine mici pe care le-am vazut vreodata, si pline cu bunatati precum patiserie, prajituri, ciocolata, branzeturi fine, vinuri rafinate, lichiorul din mastic.
Evident, este plin si de cafenele, bistrouri si restaurante.

O alta plimbare lunga, tot cu start de la Sacré-Cœur, ne-a purtat pe Sena si cartierul Latin.

Sena este spectaculoasa, ofera view-uri catre Turnul Eiffel, pe marginea am intalnit, Les Bouquinistes, batranii care vand carti de colectie, reviste si pliante vintage, afise de film, picturi. De aici, Amelie si-a luat ca suvenir doua reviste vintage cu Mickey Mouse, una din 1965, iar cealalta din 1981, iar noi am cumparat doua picturi mici pe panza. De mult timp, avem obiceiul să ne luam picturi din calatorii.


Apoi am traversat podurile si am ajuns in cartierul Latin. Aici m-a intampinat un univers al diversitatii. Cartierul are un spirit tineresc si un amestesc de cultura, arta si idei.

Interesant este faptul ca, desi este ancorat in traditiile pariziene, cartierul are si influente internationale care adauga un contrast fascinant fata de Parisul clasic din Montmartre.

La doar cativa pasi de Cartierul Latin, se afla si Notre-Dame.

Parisul pe gustul meu

Si cum sa nu iubesti gastronomia pariziana? De la croissante delicioase, la Escargots, Foie Gras, Confit de canard, pana la haute cuisine si multe, multe stele Michelin. Parisul e Paris. Si niciun alt oras nu il poate egala (decat Tokyo).
Pentru iubitorii de mancare, capitala Frantei, este locul care serveste in farfurii arta, traditie si inovatie.

Diminetile petrecute in Montmartre au inceput cu une noisette (espresso cu un strop de spuma de lapte). Imi place sa stau la cafea si sa privesc oamenii :).

Un noisettes’il vous plaît!

Apoi, imi place sa ma bucur de un croissant cald de la boulangerie si sa imi iau din piata un pic de Comté, dar si sa imi aleg ceva din branzeturi cremoase, pentru a le savura intr-o bagheta proaspata, cu coaja crocanta si miezul pufos.

Ca sa fac pairing-ul perfect, beau si un pahar de vin rosu.


Alta varianta mai excentrica pentru micul dejun la piata, sunt, desigur, stridiile! Pana acum nu as fi crezut ca dimineata, pe la 9-10, stridiile vor fi pentru mine o alegere. Dar, daca pietele ofera aceasta delicatesa dimineata, nu am putut sa nu iau si eu un mic dejun cu stridii la Paris.


Dupa ritualul de dimineata parizian, mergem pe jos pana la Sacre-Cœur – locul nostru preferat pentru a ne bucura in tihna de cel mai frumos view asupra Parisului.

Paris ♡

Serile in Montmartre sunt la fel de frumoase ca si diminetile. Am ales sa luam cina la doua dintre restaurantele din cartier, intr-o atmosfera intima, calda, in care turistii ca noi sunt o raritate.

La Chez Padel am avut placerea de a lua cina de doua ori, si am fost singurii turisti din bistro. Experianta de aici ne-a dat senzatia ca traim un moment din viata acestui cartier.

Prima data, am inceput cu doua aperitive: Œufs dur mayonnaise (Ou cu maioneza) si Saumon mariné l’aneth (Somon marinat).

Desi parea la prima vedere o alegere simpla, in special ouale cu maioneza, un clasic al bistrourilor pariziene, acest preparat m-a cucerit prin simplitatea si rafinamentul sau subtil. Un element simplu, oul, reinterpretat intr-o combinatie moderna si plina de arome.

La fel, si somonul marinat. Un preparat simplu, dar sofisticat care aduce in prim plan calitatea si prospetimea somonului.


Dupa aceste aperitive, am ales Filet de boeuf au thym, in traducere File de vita cu cimbru. In realitate, am mancat bucata de vita perfecta. Perfect gatita, medium rare cu o textura frageda si suculenta, cu un touch catifelat de foi gras deasupra si acompaniata de sosul perfect, pe baza de vin rosu si cimbru.

Ce-am mancat a fost o capodopera culinara plina de arome complexe si sofisticate.

In cea de-a doua seara la Chez Padel, am ales din nou aceleasi aperitive. La felul principal, insa, am optat pentru un preparat emblematic al bucatariei frantuzesti, Magret de Canard (Piept de rata).

Ce sa zic? Rata a fost o alta capodopera culinara. Pieptul perfect gatit, usor rumenit la exterior, dar fraged si suculent in interior, si cu un sos rafinat, probabil tot pe baza de vin rosu, infuzat cu ierburi aromante. Finesse!

Bon Appétit!

La noi, lucrurile stau cam asa: nicio vizita în Franta nu este completa fara melci. Pardon, mai frumos spus Escargots au beurre persillé.

Asadar, la cel de-al doilea bistro Au Bon Coin, unde am luat cina in ultima seara, am ales din nou ouale cu maioneza, pe care le ador dar si melcii cu unt, usturoi si patrunjel, pe care ii iubim din toata inima.
In mod general, Escargots au beurre persillé reprezinta un simbol al gastronomiei frantuzesti, pentru noi, sunt un simbol al rafinamentului, si un adevarat deliciu!

La felul principal, m-am bucurat de unul dintre preparatele mele preferate: Confit de magret. Pulpa de rata, gatita cu multa rabdare, pana cand carnea se desprindea aproape singura de pe os. La interior a fost incredibil de frageda, iar la exterior rumenita pana cand pielea a capatat o textura crocanta.

La final, ne-am rasfatat cu Creme brûlé.

Pe lista noastra de ‘vizitat restaurante’ in Paris, s-a aflat Pink Mama, mai ales datorita notei foarte bune pe care o are, 4.7 din peste 32 000 de recenzii.
Este mai comercial si cu un decor instagramabil, dar in acelasi timp ofera o experianta culinara de top in Paris.

De mentionat: este esential sa faci o rezervare, deoarece este un restauarant extrem de popular, e mereu plin, iar cozile de afara par interminabile la pranz si cina.


Pink Mama este cu specific italian, asa ca am inceput perfect cu Burrata pappa al pomodoro.

Dupa, am continuat cu La fameuses pâte à la truffes. Stiu, suna pompos, desi sunt paste cu trufe, dar.. mafaldinele sunt facute chiar de ei, iar sosul de trufe, pe baza de ulei de trufe, unt, mascarpone, vin alb, si trufa neagra, este divin!


Bucataria frantuzeasca mi s-a parut ciudata la inceput, cu melci si broaste, stridii, ficat de rata, branzeturi cu miros foarte puternic, ingrediente cu care nu eram deloc obisnuita. Insa, cu timpul, am evoluat mult din punct de vedere gastronomic si am inceput sa ii apreciez subtilitatile si rafinamentul. Acum, Franta ocupa un loc fruntas in topul meu culinar din Europa.

Iar Paris, este, intr-adevar, the best cand vine vorba de mancare!

Paris si momentele de tihna la cafenele

Paris este un oras vibrant, plin de energie si viata, dar, in acelasi timp, are o liniste ascunsa: momentele de tihna.

Si nu exista loc mai potrivit pentru a trai aceasta liniste decat cafenelele pariziene.

Aceste cafenele nu sunt doar despre o cafea buna sau un croissant proaspat, cu unt, sau loc de intalnire, ci sunt o mica paranteza de liniste, in care oamenii se opresc sa respire adanc si pentru a trai un moment de tihna. Aici agitatia cotidiana devine doar un fundal, iar parizienii apreciaza placerea de a sta pur si simplu singuri, in orice moment al zilei.

Parizienii isi iau momente de tihna si atunci cand citesc. In cafenelele din Paris cititul de carti si ziare, este un ritual. N-am mai vazut demult, sau poate niciodata, atata lume citind, si nu doar in cafenele, ci si in mijloacele de transport sau in parcuri.

Mi-a placut tare mult acest element al vietii pariziene. Este un obicei care mi se pare atat de natural, dar in acelasi timp, deosebit de rar in alte colturi ale lumii.

In general, Parisul mi-a oferit o senzatie profunda de reflectie si m-a ajutat sa dau cel mai profund raspuns la întrebarea mea: boemia pariziana este o alegere de a trai cu iubire, pasiune si libertate. Boemia pariziana nu este o stare de spirit, ci este, de fapt, o stare interioara. Adevarata boemie nu se traieste doar in atelierele si cafenelele din Paris, ci in fiecare pas pe care il faci in drumul tau personal, fie ca esti pe strazile Montmartre-ului, acasa sau in orice alt colt al lumii.
Si afandu-ma aici, in acest Paris boem, am invatat ca arta nu este ceva ce se vede doar in muzee, ci ca viata in sine este cea mai frumoasa opera de arta.

Cand spui Paris spui si iubire. Si chiar daca dragostea nu pluteste mereu in aer, Paris ramane locul unde „te iubesc” poate fi auzit în sute de limbi.
Si eu am spus „te iubesc” in Paris.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *