Biletele de ferry catre Albania au un mod minunat de a ma bucura. In primavara, cand am fost pentru prima data in Tirana, am promis ca ma voi reintoarce cu autorulota, insa nu credeam ca acest moment va veni atat de repede.
Aceste bilete sunt dovada clara ca, promisiunile pe care le fac nu raman doar in cuvinte, ci devin realitate.
Buna dimineata, Albania!
Ora 06:00 dimineata. Albania ne-a intampinat cu aerul proaspat al diminetii, cu linistea Marii Adriatice, si cu cerul pictat in nuante de portocaliu si albastru. Un rasarit splendid, care ne-a reamintit ca nu exista ceva mai frumos pe lume decat natura.
A urmat procedura de debarcare si intrare in Albania, si am pornit catre ‘destinatie’, un camping alternativ pe care il ochisem deja pe park4night. Costul: 15 euro pe zi.
Ajunsi la Eco Camping Valona, undeva intre Vlorë si Zvërnec, am descoperit un loc superb, minunat, ideal pentru relaxare, un camping ecologic amplasat in adevarata natura albaneza, departe de tot ce inseamna civilizatie. Am campat autorulota printre copacii padurii de pini, am scos repede masuta si scaunele, si ne-am aranjat locul de relaxare in mjlocul naturii si.. am inlocuit cafeaua de dimineata cu ceva mai racorilor, o bere locala rece de la barul campingului.
Totul se potrivea perfect.. locul, timpul si aveam iar acea senzatie de libertate pe care o aduce calatoria.
Amelie s-a bucurat enorm de vizita broscutelor testoase.
Am plecat spre plaja prin padurea salbatica de pini. Deodata, in mijlocul padurii, ne intalnim cu un grup de cai liberi. Pe cuvant, ca nu ne venea sa credem ce vedem si nu ne venea sa credem ca astfel de momente mai exista. Ne-am oprit sa-i privim, sa-i admiram si sa ne bucuram de acesta intalnire, marca Albania, care ne-a lasat cu gura cascata.
Am revenit la drumul nostru prin padure, si dupa vreo 30 de minute, iata-ne, din nou, fata in fata cu Marea Adriatica.
Padurea de pini, broscutele testoase, caii liberi, sunetul puternic al cicadelor, iar acum, marea imensa care se intindea in fata noastra.. ziua de azi este un dar de la natura.
Plaja albaneza ne-a intampinat cu un peisaj superb cu marea albastra, iar pe fundal muntii care se ridicau din apa. Pe mine m-a cucerit din primul moment.
Am facut o plimbare pe plaja, mai mult pentru ca eram curiosi de restaurantele si terasele de la malul marii. Am descoperit ca multe dintre locuri aveau gratare, si frigeau pestele si carnea direct pe plaja.
Am ales sa luam pranzul intr-un loc cu vedere la mare, la Bar Restaurant Pashaj. Mancarea a fost foarte buna, insa vinul albanez.. de speriat sau de butuc, cum se zice la noi. Am rezolvat situatia, facand trecerea rapida la berea locala.
Dupa o jumatate de zi plina, ne-am intors acasa, la casuta noastra pe roti. Am facut un dus cu apa rece (face parte din experianta unui camping ecologic), ne-am odihnit putin, si am mers la un shared BBQ, pe care cei de la Eco Camping Valona il organizeaza in fiecare seara.
Eu mi-am luat micii albanezi, condimentati cu multa boia si menta, si o scaricica, foarte populara in zona Vlorë, iar Vali a optat pentru o dorada. Apoi, le-am gatit pe gratarul comun.
Va multumim, Eco Camping Valona, pentru acesta experienta. E tare frumos ca aduceti oamenii impreuna, la un gratar comun, in mijlocul naturii, si ca impartasiti cu noi o traditie culinara, atat de draga albanezilor.
Dupa prima zi, am hotarat sa prelungim un pic sederea noastra in Albania. In primul rand, pentru ca ne simtim bine. Un alt motiv este temperatura mult mai placuta decat in Italia.
In urmatoarele 3 zile, am continuat sa ne bucuram de ceea ce ne ofera bucatica asta din Vlorë: campingul, plaja si, desigur, mancarea delicioasa.
Peisajul de la malul marii este cu adevarat frumos, insa am observat un aspect care a umbrit frumusetea locului – mizeria lasata de localnici pe plaja. In loc sa isi arunce gunoaiele la cos, multi le lasa pe nisip, langa sezlonguri.
In ciuda acestui aspect deranjant, mizeria din natura, ne-am concentrat pe una din partile bune ale Albaniei – mancarea.
Ce sa mananci in Vlorë, Albania? – ANGHILA
Mancarea din farfuriile albaneze exceleaza prin calitatea produsului, si unul dintre cele mai mari secrete ale bucatariei albaneze este simplitatea cu care sunt gatite preparatele.
In Vlorë, am descoperit ca mancarea se axeaza pe peste si carne de porc la gratar. Si un touch acrisor de lamaie. As simple as that.
Vedeta zonei este anghila.
Pescuitul anghilei este o activitate veche in Albania. Pestele cu aspect de sarpe, este un simbol al gastronomiei de coasta, si este considerat o delicatesa.
In general, anghila este preparata la gratar, un mod de gatire traditional albanez, care ii permite pestelui sa isi pastreze aroma, dar si o texura naturala, fina si suculenta. O parfumezi cu un strop de lamaie, la final. Si gata! Atat de simpla, si totusi atat de deliciosa! Carnea are un gust delicat de peste, si o textura fina si suculenta. Pe mine m-a cucerit de la prima muscatura!
Asadar, daca ajungi Albania, nu rata ocazia de a incerca anghila!
Daca nu esti un mare fan al pestelui, nu iti face griji. Pentru iubitorii de carne, vedeta este – scaricica de porc. De obicei, carnea este usor condimentata, si apoi se frige pe gratar. La final, se parfumeaza cu ingredientul secret: lamaia.
La prima vedere, combinatia mi s-a parut ciudata, doar pentru faptul ca nu am mai incercat pana acum. Insa, carnea de porc si lamaia, se potrivesc perfect. Gustul acrisor si acid, trasforma carnea intr-un preparat mai echilibrat, mai putin gretos, si mai usor de mancat.
Mie mi-a placut atat de mult scaricica, incat am mancat de vreo 4 ori.
Un aspect pe care l-am observat in Albania este simplitatea meniurilor in restaurante. Ca starter se mananca fish soup sau salata verde. Foarte rar, tzatziki sau tarator.
Main-ul este format din peste sau carne, fripte pe gratar si este insotit de o salata, sau cartofi prajiti deliciosi. Portiile de carne sau peste sunt imense, de 500g sau 1kg. Intr-o zi, am ales dorada si am primit nu una, ci doua bucati (500g) la Gerti Beach Bar Restaurant.
Vreau sa mentionez fatul ca, Vlorë este o zona mai putin cunoscuta pentru fructe de mare, spre deosebire de Tirana unde sunt la ordinea zilei.
Parerea mea: Din punct de vedere gastronomic, Albania e top! Mancarea nu este doar gustoasa, ci si foarte sanatoasa. Si imi place mult ca se pune accentul pe calitatea produselor locale, si pe simplitate in prepararea acestora, prin metode traditionale.
La revedere, Albania! Acum e timpul sa ne intorcem acasa.