Planeta noastra gazduieste nenumarate comori ale creatiei umane, insa unele dintre ele sunt atat de speciale, emblematice si uimitoare incat au fost declarate minuni ale lumii. Una dintre aceste minuni se gaseste in apropiere de Cairo, capitala Egiptului.
Piramidele din Giza sunt capodopere ale arhitecturii antice, sunt locuri sacre, construite pentru a adaposti faraonii si pentru a le asigura nemurirea. Au o vechime de aproximativ 4.500 de ani si reprezinta unele dintre cele mai vechi si mai bine pastrate structuri arhitecturale din lume.


25 ianuarie šGiza, Egipt
Astazi este ziua mea de nastere, 25 ianuarie, iar noi suntem in Giza, la doar cativa pasi de una dintre cele mai impresionante minuni ale lumii. Cu privirea indreptata spre Piramide, ma bucur de cel mai frumos cadou pe care l-am primit, acest momentā¦ ceva unic, ce nu poate fi impachetat intr-o cutie cu fundita.
Suntem cazati la Great Pyramid Inn, un hotel situat chiar in fata piramidelor, asa ca dimineata mea incepe cu o priveliste incredibila, cu aerul cald al desertului care parca aduce cu sine si un sentiment de liniste, si cu un ceai egiptean.


As putea petrece ore intregi doar privind piramideleā¦ dar, dintr-o data, apare prietenul nostru egiptean cu cartele SIM. Pare ca, in Egipt, nu trebuie sa ne facem griji pentru nimic, mereu apare cate un localnic pentru a ne ajuta in schimbul unui mic bacsis, fara intentii ascunse sau āscam-uriā. Prietenul nostru egiptean cu cartelele SIM este doar exemplu. Am platit 10 USD pe o cartela SIM de la Vodafone, iar 10 lei au fost pentru el, ca un mic bacsis pentru ca ne-a ajutat nu doar cu achizitionarea cartelei SIM, dar si cu activarea acesteia si tot procesul.
Dupa micul dejun, pornim cu entuziasm spre poarta de intrare in complexul piramidal, aflata la doar 5 minute de mers pe jos de hotelul nostru. Pe masura ce ne apropiam, un localnic apare din senin, gata sa ne ajute. Imi cere cardul, eu ii dau cu incredere telefonul cu tot cu card, si merge sa ne ia repede biletele, 700 EGP ~ 70 RON de persoana (Mare atentie! Bilete de intrare se pot plati doar cu cardul Visa). Apoi, pe cuvant ca nu stiu cum face, dar evitam cu o usurinta surprinzatoare coada imensa de la intrare. Si in doar 5 minute, ne aflam deja in complexul piramidal. Nu ne-a cerut nimic, dar este evident ca aceasta este metoda lor de a castiga un bacsis, fara a pune presiune pe turisti. Am apreciat enorm ajutorul si atitudinea sa, asa ca āi-am multumitā din toata inima.
FYI, tururile ghidate la piramidele din Egipt costa in jur de 50 USD de persoana.


Si wow! In fata lor, visul meu prinde viata si devine o experienta constientaā¦ si simt totul mai puternic, mai realā¦ Desi le vazusem in sute de imagini, desi le vazusem deja si de pe terasa hotelului, nimic nu se compara cu senzatia de a fi chiar aici.
O luam la pas prin complex, fara graba, lasandu-ne purtati de magia locului. Le admiram fiecare detaliu din toate unghiurile posibile si suntem mai dornici ca niciodata sa citim absolut toate panourile informative. Fiecare text pare sa aiba puterea de a face imaginatia sa calatoreasca prin Egiptul Antic, si totodata, ne da senzatia ca retraim istoria si povestile nemuritoare cu faraoni si zei.
Piramida lui Khufu
In inima Egiptului Antic, piramidele erau, inainte de toate, morminte pentru faraoni. Dar, erau si expresii ale credintei egiptenilor in viata de apoi, fiind construite cu scopul de a asigura o calatorie sigura spre nemurire.
Complexul piramidal de la Giza cuprinde trei piramide principale: Piramida lui Khufu, Piramida lui Khafre, si Piramida lui Menkaure. Tot aici se afla si Marele Sfinx.
Cea mai faimoasa dintre ele este Piramida lui Khufu, sau Marea Piramida de la Giza, sau Piramida lui Keops (in greaca), a fost una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, singura care a reusit sa supravietuiasca pana in prezent, si datorita acestui fapt, a fost inclusa si in lista celor sapte minuni ale lumii moderne.
Este considerata una dintre cele mai uimitoare realizari ale omenirii si a fost construita in timpul domniei faraonului Khufu. Nu impresioneaza doar prin dimensiunile sale colosale, ci si prin complexitatea remarcabila, simetria sa perfecta si precizia uimitoare in alinierea fata de punctele cardinale.
Imaginati-va ca au fost folosite aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatra, iar fiecare cantarea in medie 2,5 tone..
Cum au fost transportate, taiate si ridicate blocurile de piatra? Nu exista o explicatie.
Cum au reusit egiptenii sa realizeze o astfel de constructie monumentala? Ramane un mister.


Marea Piramida de la Giza este, fara indoiala, o manifestare a puterii umane fara margini. Egiptenii au reusit sa construiasca piramidele folosind cunostinte in domeniul matematicii, geometriei, al ingineriei, astronomiei si unelte foarte simple… de tehnologie, fie ea si limitata, nu se punea problema la acea vreme.
Si desi au trecut milenii de la constructia lor, aceste monumente continua sa ramana aproape intacte.
Cum au reusit sa reziste? Nu exista o explicatie definitiva.
Poate ca este vorba de geniul uman, dar cine va sti cu adevarat? Mai ales ca, piramidele impresioneaza nu doar prin maretia lor, ci si prin foarte, foarte mult mister.



Celelalte doua piramide sunt cele ale faraonilor Khafre, fiul lui Khufu, si Menkaure, nepotul lui Khufu.
Piramida lui Khufu fascineaza prin iluzia de inaltime. A fost construita pe un teren mai inalt, astfel ca, din anumite unghiuri, pare mai inalta decat piramida tatalui sau.
Piramida lui Menkaure, desi este mai mica, adaposteste unele dintre cele mai frumoase artefacte si statui din Egiptul antic.
Piramidele Reginelor, 3 piramide micute, morminte pentru nevasta Či surorile lui Khufu.
Din ansamblul monumentelor de pe platoul Giza, se afla si Marele Sfinx, o statuie gigantica din calcar, care infatiseaza corpul unui leu si capul unui zeu.



Vizita la piramidele din Egipt, pentru mine, este un vis de calatorie devenit realitate. Si sa traiesc acest moment tocmai de ziua meaā¦ este cu adevarat un cadou special pe care il voi pastra in suflet pentru totdeauna.



Eu cred ca Piramidele din Egipt isi merita locul printre cele sapte minuni ale lumii. Si poate ca sunt chiar cea mai spectaculoasa minuneā¦ si o amprenta vesnica pe acest Pamant.
Shukran!