Cracovia si splendoarea celei mai mari piete medievale din Europa

Cracovia, una dintre minunile Poloniei, este un oras al contrastelor, un loc unde trecutul si prezentul se intalnesc intr-un mod uluitor, intr-o fuziune ce nu poate fi gasita nicaieri altundeva.

Pe de o parte, orasul isi dezvaluie frumusetea istorica prin piata medievala, Rynek Glowny, cea mai mare din Europa (40.000 mp), poate, si cea mai impresionanta. Insa, alaturi de aceste marturii ale unui trecut glorios si frumos, Fabrica lui Schindler, ghetoul evreiesc si apropierea de Auschwitz, cu tacerea lor apasatoare, stau ca martori ai unor orori ce nu vor fi niciodata uitate, lasand rani adanci in istoria orasului. Al Doilea Razboi Mondial este un capitol adanc marcat de durere profunda, un subiect imposibil de abordat fara o reverenta tacuta. Personal, am ales sa ma distantez de aceste „obiective turistice”; n-am vrut nici sa ma gandesc la ele, nici sa vorbesc despre ele.

Pe de alta parte, Cracovia contemporana pulseaza cu viata, fiind un oras dinamic si plin de spirit tineresc, unde fiecare colt, fiecare bar, restaurant si strada emana o energie aparte, o energie ce seamana cu bucuria.

Bine te-am gasit, Cracovia!

Cracovia era deja pe lista mea de „Turul Poloniei cu autorulota”, dar acum, vazand ca Wizz Air introduce aceasta ruta noua, n-am stat pe ganduri si am achizitionat biletele de avion imediat.
Si uite asa, intr-o zi insorita de martie, am aterizat in frumoasa Cracovia.

Prima impresie? Cracovia este un oras super civilizat! De la oamenii civilizati, la curatenia impecabila a strazilor, pana la ordinea si respectul fata de patrimoniul sau istoric, totul pare sa fie la locul lui. Si linistea acestui oras este deosebita.

Ne-am cazat si am iesit repede sa gustam din preparatele lor traditionale. Chiar eram curioasa sa vad ce gust are Polonia, mai ales ca se spune ca bucataria romaneasca seamana mult cu a lor.

Am ales sa luam cina la Kuchnia u Doroty, un restaurant cu specific polonez, foarte apreciat de localnici si cu multe recenzii excelente.

Am savurat supa de sfecla cu ou fiert tare, varianta lituaniana cu supa clara, nu borsh-ul clasic. Hm, da, e greu de descris aceasta supa… sweet & sour si cu o nota distinctiva de maghiran.
M-a surprins tare placut, am mancat-o pe toata si am trecut rapid la cel de-al doilea aperitiv, curioasa sa descopar pierogi.

Pierogi sunt, fara indoiala, cel mai cunoscut fel de mancare din Polonia, un adevarat simbol al bucatariei poloneze. Acesti coltunasi sunt facuti dintr-un aluat subtire, care se umple cu diverse ingrediente, de la carne, branza, cartofi, varza, pana la fructe sau chiar ciocolata. Apoi sunt fierti.

Eu am ales varianta cu varza si ciuperci, o combinatie clasica. Varza, usor acrisoara, combinata cu pamantiul ciupercilor… hm, pe mine nu m-au impresionat pe deplin.

Clatitele de cartofi (Placki Ziemniaczane) sunt foarte cunoscute in Europa Centrala si de Est. Le-am mancat si la noi in Bucovina, sunt populare sub numele de tocinei.

Varianta poloneza a venit insotita de carne si foarte mult sos. Nu mi-au placut atat de tare din cauza sosului cu o textura gelatinoasa si un gust foarte dulce, care acoperea complet gustul clatitelor de cartofi.
Clar, le prefer in varianta simpla, atat pentru gustul lor natural, cat si pentru textura usor crocanta la exterior si moale la interior.

Mancarea a fost buna, dar mi s-a parut putin cam sarata, ceea ce a lasat o senzatie de greutate in gust. Totusi, nu a fost o mare problema, pentru ca am reusit sa o echilibrez cu o bere rece si-un kompot. 😊

Dziękuję, Kuchnia u Doroty!

Placki Ziemniaczane

Inceputul celei de-a doua zile in Cracovia a fost extrem de relaxant, pe balcon, cu o cafea aburinda si o gogosa delicioasa (Pączki).

Cum a fost restul zilei? Pur si simplu minunat pentru ochi si suflet!

Am pornit la pas prin piata medievala, Rynek Glowny. Este inconjurata de cladiri istorice cu arhitectura gotica, renascentista si baroca, iar in mijlocul pietei se afla Sukiennice (Hala tesatorilor), Biserica Sf. Maria, Turnul Primariei, Columna lui Adam Mickiewicz, poetul national al Poloniei, care adauga o nota de mandrie nationala. Insa, nu in ultimul rand, aici se afla si cel mai cunoscut landmark al Cracoviei, „Eros Bendato”, o capodopera semnata de celebrul sculptor Igor Mitoraj.

O adevarata splendoare! Pentru mine a fost o placere sa ma plimb prin aceasta piata si sa savurez o bere, cu un view atat de frumos. Like a local, pentru ca polonezii sunt mari iubitori de bere.


A venit ora pranzului, masa mea preferata din zi. M-am lasat ghidata de vreo 26.000 de recenzii si asa am ajuns la Pod Wawelem Kompania Kuflowa, un loc renumit pentru preparatele traditionale poloneze, dar si din alte tari.

De data asta, am inceput cu homemade vodka, celebra bautura cu origini poloneze. Sincer, mi-a placut gustul ei puternic, combinat cu aroma acrisoara de lamaie. Apoi, m-am bucurat de Żurek in bol de paine, supa poloneza cu carnati albi, ou fiert tare si acrita cu borsului lor, care contine si faina de secara.

Mi-a placut enorm! A fost una dintre cele mai bune supe pe care le-am gustat vreodata.


La felul doi si desert, am facut o calatorie a gusturilor in Austria, savurand un Schnitzel si un Apfelstrudel delicios. Alegerea a fost facuta de fetita mea, Amelie.

Multumesc, Pod Wawelem Kompania Kuflowa, atat pentru mancare, cat si pentru experienta! Mi-a placut foarte mult ca restaurantul are o zona speciala pentru familii, care include si un loc de joaca imens pentru cei mici.

Dupa siesta de dupa-amiaza, ne-am plimbat prin curtea castelului, Wawel Royal Castle, apoi am mers in Kazimierz, cartierul evreiesc, un loc plin de amintiri ale vremurilor trecute si o atmosfera unica creata de galerii si ateliere, restaurante, pub-uri si cluburi, mici hoteluri, si o piata de vechituri.

In Kazimierz, am ajuns la un bar situat intr-o fosta sinagoga, Hevre, un loc cu o atmosfera aparte, unde designul imbina intr-un mod fascinant trecutul si prezentul. Aici, am baut un cocktail cu Zubrowka, vodka poloneza aromata cu iarba zimbrului.


City break-ul la Cracovia a fost o experienta care mi-a atins sufletul profund. Pentru mine, insa, are o semnificatie mult mai mare decat frumusetea locurilor sau delectarea cu mancarea si bauturile bune. Cracovia, mi-a lasat o amintire frumoasa, dar si momente de reflectie care au ramas mult timp dupa ce am plecat.

Dziękuję! Iti multumesc! R.

Travel Tips – Cracovia ♡

  • Am zburat cu Wizz Air pe ruta Bucuresti – Cracovia, la un pret de 30 de euro de persoana (cu wizz discount si fara bagaj);
  • Transferul de la aeroport catre centrul Cracoviei se poate face cu autobuzul. Costul este de 4 PLN ~ 5 RON de persoana, iar biletele pot fi achizitionate direct din autobuz, de la un automat. Mai poti ajunge in centrul orasului fie cu trenul (20 PLN ~ 24 RON de persoana), fie cu Uber (34 PLN ~ 40 RON);
  • Moneda nationala a Poloniei este zlotul (PLN), iar conversia este foarte simpla: 1O PLN ~ 12 RON.

Un detaliu important, casele de schimb valutar din Cracovia sunt o teapa, avand comisioane de 25%, iar majoritatea bancomatelor sunt Euronet (alta teapa). Plata cu cardul este acceptata peste tot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *