Cairo, un oras de vis cu aer oriental

Cairo, capitala Egiptului, este… unic. Si nu, nu se reduce doar la piramidele emblematice, este un oras vechi de mii de ani, cu multe de oferit dincolo de Egiptul antic si povestile cu zeite si zei. Este un oras al contrastelor, iar aceste contraste nu sunt doar legate de vechi si nou, traditie si modernitate sau de bogatie si saracie. In Cairo exista si un contrast religios foarte puternic care defineste orasul. Este locul in care Islamul si Crestinismul coexistenta intr-un mod complex, influentand profund viata cotidiana a locuitorilor sai.

Cairo este casa a peste 29 de milioane de suflete, clasandu-se astfel pe locul al treilea in topul celor mai mari orase din Africa. Imaginati-va cate vieti paralele din punct de vedere religios, cultural si al clasei sociale, se intersecteaza si traiesc impreuna zi de zi, creand o dinamica absolut unica, si adesea coplesitoare.

Este strabatut de Nil, cel mai lung fluviu din lume, si inconjurat de linistea desertului.

The City of a Thousand Minarets

Povestea primei zile in Cairo

Pornim din downtown Cairo, plimbandu-ne pe jos… si lasandu-ne cuprinsi de socul cultural al orasului. Recunosc, ne-am gandit de cateva ori sa luam un Uber pentru “a scurta drumul”, dar treptat, incepem sa ne acomodam…

Ne asezam sa luam o masa traditionala, in mijlocul strazii, la El Gahsh. Mancarea traditionala este o latura a Cairo-ului pe care o intelegem decat prin gusturi. In plus, ne-a facut mare placere sa luam pranzul alaturi de localnici.

Ne-a placut tare mult pranzul like a local, cu Ta’ameya (falafelul egiptean cu fasole si naut), Fuul, Baba ganoush, Tahini usor iute si cartofi prajiti crocanti si condimentati. Alaturi, avem multe Baladi (lipii egiptene pufoase) si multe, multe legume, unele pregatite sub forma de salate, altele murate si o farfurie plina cu lime, ceapa verde si rucola. Ca si in Turcia, rucola salbatica este servita adesea ca garnitura.

Nota de plata: 200 EGP ~ 20 RON

Drumul ne-a purtat spre inima medievala a „Orasului celor 1000 de moschei”. Aceste lacasuri sacre, in care localnicii isi traiesc credinta in fiecare zi, sunt concentrate in mare parte in Cartierul Islamic. Aici, am intrat in prima moschee construita in oras, si cea mai mare dintre toate, Ibn Tulun Mosque. De sus, din minaret, ne-am bucurat de cel mai frumos view asupra superbului Cairo.

Ahmad Ibn Tulun Mosque

Apoi, am patruns intr-o atmosfera islamica autentica, in Al-Azhar Mosque, cea mai importanta si emblematica moschee din Cairo, fiind un simbol al religiei si educatiei din intreaga lume islamica. Ce sa zic? Impresionant…

Al-Azhar Mosque

La cativa pasi de Al-Azhar Mosque, se afla si Khan el-Khalili bazar… Aici, ne-a izbit un alt soc cultural, o lume cu totul noua, un haos de nedescris care, pe noi, ne-a provocat la maximum. Un fel de Cairo autentic, fara filtre. Apoi, am luat un Uber, si ne-am plimbat prin Downtown Cairo pentru istoria moderna si pentru arta stradala. Aici, am descoperit un Cairo contemporan, o lume moderna si creativa, cu puternice influente europene.

Pe seara, am traversat Nil-ul, cel mai lung fluviu din lume, si am ajuns pe insula Gezira, de unde am continuat drumul spre Wadi Al Nile in Giza, un restaurant renumit pentru preparatele sale din peste si fructe de mare, gatite in stilul traditional din Alexandria, ca la marea Mediterana.

Pe cuvant ca am mancat cea mai buna supa de peste si fructe de mare din viata mea! Apoi, ne-am bucurat de niste creveti butterfly gatiti pe plita, iar mai apoi, scufundati intr-un sos cremos de unt, si un touch aromatic de marar si unul acrisor de lime. Un adevarat deliciu! O uimire continua fata de cat de bine se mananca in Cairo!

Nota de plata: 800 EGP ~ 80 RON (tips included)

Shukran, Wadi Al Nine! Cred ca oricine ajunge in Cairo ar trebui sa-l includa in lista lor de „restaurante de vizitat”.

Dupa aceasta cina absolut delicioasa, am luat un Uber pana pe insula Gezira, la Harry’s Pub, unde am savurat cate o Stella, the Egyptian Beer. 😊 Un final perfect al unei zile de neuitat in Cairo.

Povestea celei de-a doua zi in Cairo

A doua zi, de dimineata, am ramas captivati in fata fascinantelor mumii la Muzeul Egiptean din Cairo, si am descifrat cateva povesti nemuritoare despre faraoni, zeite, zei si despre trecutul glorios al Egiptului.

Muzeul ne-a oferit si o lectie despre influentele grecilor si ale altor popoare asupra Egiptului Antic. Am invatat despre cum Alexandru cel Mare si dinastia Ptolemeica au lasat o amprenta semnificativa in cultura egipteana, amestecand traditiile egiptene cu cele grecesti, un proces care a dat nastere unei noi ere de inflorire culturala si schimb de idei. Intr-un alt colt al muzeului, am gasit si dovezi ale interactiunii dintre Egipt si Roma.

Desi nu suntem mari iubitori de muzee, Muzeul Egiptean din Cairo ne-a daruit o perspectiva cu totul diferita. Aici, am inteles cu adevarat ca Egiptul nu este doar un loc pe harta, ci un punct de intalnire al tuturor celor care vor sa inteleaga originile lumii in care traim. Pentru ca, egiptenii au fost o civilizatie care a influentat intreaga umanitate.

Pretul biletului de intrare la muzeu: 700 EGP ~ 70 RON de persoana

Dupa ce ne-am imbogatit cultural, am mers sa mancam un koshari, mancarea traditionala a Egiptului, la Abou Tarek.

TasteAtlas a inclus acest restaurant in Top 100 most iconic restaurants in the world. Am considerat ca merita sa-i facem o vizita, mai ales ca suntem mari iubitori de mancare autentica.

Am impartit o supa de linte servita intr-un bol de paine, foarte buna, cu un gust distinct fata de cele traditionale din alte tari arabe, contine mai multe legume si un strop de iuteala. Apoi, am continuat cu faimosul Koshari. Mmm, koshari, o combinatie perfecta de paste, orez, linte si naut si sos de rosii condimentat care le leaga pe toate. Pe mine m-a surprins placut acest preparat atat de simplu. Si, desigur, m-a surprins si nota de plata de doar 120 EGP ~ 12 RON.

Dupa ce am savurat pranzul, ne urcam in Uber si pornim catre promenada de pe Nil, cel mai mare fluviu din lume, care strabate capitala Egiptului. In cateva minute, ajungem la Mamsha Ahl Misr, o zona spectaculoasa ce se intinde de-a lungul malului fluviului, un loc perfect pentru plimbari si privelisti uimitoare. Pe partea stanga curge lin Nil-ul, iar pe partea dreapta ma surprinde un Cairo ultra-modern.

Felucca pe Nil

Cairo are trei fatete distincte, una antica, una moderna si una ultra-moderna cu zgaraie-nori spectaculosi, centre comerciale elegante si infrastructura de ultima generatie.

Ultima dorinta de pe lista noastra este sa ne plimbam si prin Al-Azhar Park, sau prin cele 30 de hectare de „pamant verde” din Cairo. Ce este cu adevarat impresionant la acest loc este povestea sa. Terenul a fost o groapa de gunoi timp de multe decenii, si printr-un proiect ambitios l-au transformat intr-un parc magnific.

Aici, ne-am bucurat de o latura mai linistita si foarte verde a capitalei egiptene. O oaza de calm in mijlocul agitatiei, unde ne-am incarcat bateriile inainte de zborul nostru, care urma sa aiba loc la ora 1 noaptea. Ne-am bucurat si de ultima cina in Cairo, tot la El Gahsh, ne-am luat bagajele de la hostel si am pornit catre aeroport.

Si cam asta este miezul povestii noastre in Cairo, o nebunie de oras, un amalgam de energie, haos, culori si sunete care nu seamana cu nimic altceva. Un amalgam de trairi intense, care pe mine ba m-au fascinat, ba m-au coplesit, ba m-au zguduit. Cairo-ul e asa, si cu toate astea, m-a facut sa ma indragostesc de el intr-un mod neasteptat.

Si fac o mica paranteza. Se vorbeste adesea despre egipteni ca fiind agasanti, sau ca ar putea face scam-uri, dar aceasta perceptie nu reflecta intreaga realitate. Eu am simtit ca bunatatea primita a depasit cu mult orice negativitate. 😊

Shukran, Cairo! Ai fost o calatorie minunata (si sigura).

Travel Tips – Cairo ♡

  • Am zburat cu Wizz Air pe ruta Bucuresti-Milano Malpensa, iar apoi Milano Malpensa – Sphinx International Airport, la un pret de 100 de euro de persoana;
  • Viza pentru Egipt costa 25 USD/EUR de persoana si se poate obtine rapid si usor direct din aeroport;
  • Great Pyramid Inn pune la dispozitie transfer gratuit de la aeroport (pentru rezervari de cel putin 2 nopti) si check-in non-stop;
  • Mare atentie! Biletele la piramide se pot plati doar cu cardul Visa;
  • Am luat cartele SIM de la Vodafone (reteaua cu cea mai buna acoperire), care au costat 10 USD;
  • In Cairo, ne-am cazat la Heritage Hostel, situat in centrul orasului (Downtown Cairo) vis-a-vis de Muzeul Egiptean;
  • Ne-am deplasat doar cu Uber, cu o singura exceptie cand am luat un tuk-tuk, mai mult din curiozitate si fun. Cursa din Downtown Cairo pana la aeroport a costat 300 EGP ~ 30 RON. In rest, sumele au fost foarte mici;
  • Moneda nationala a Egiptului este EGP, iar conversia este foarte simpla: 100 EGP ~ 10 RON. Sfatul meu este sa nu va faceti griji sa schimbati bani imediat ce ajungeti in aeroport, deoarece puteti plati aproape oriunde cu dolari americani sau euro.

Happy travels! R.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *