Vacanta de vara la Lido di Jesolo, Italia

Dragostea mea pentru Italia a inceput cand aveam 14 ani. Atunci am zburat prima data. Solo! Bucuresti-Verona ♡ Un bilet de avion care urma sa imi deschida inima si sufletul spre lume si catre cea mai mare si frumoasa pasiunea a mea.

Italia mi-a ramas in suflet. Si am venit iar si iar cu aceeasi emotie si pofta.

Poate pare ciudat, dar am vazut mai mult din Italia, decat din Romania.

Din cele 20 regiuni ale Italiei, am fost in 14 si, desi credeam ca nu ma mai poate surpinde, am decis sa ne reintorcem si sa o descoperim cu autorulota.

De la nord, din Trieste, pana in sud, in tocul cizmei, planul e sa am lasam marea Adriatica sa ne ghideze calatoria si sa ne duca prin cele mai frumoase si autentice locuri.

Cum am ajuns, cu autorulota, in Italia?

Din Croatia in Italia am mers pe drumuri fara taxe. Ne-am oprit pentru o seara in oraselul Senj, la restaurant Martina, unde am si mancat, am si dormit.

Deci, da, si in Croatia exista restaurante care ofera posibilitatea de a ramane, cu autorulota, peste noapte daca iei masa la ei.

A doua zi, am pornit din nou la drum pe coasta croata, E65. Am trecut repede de controlul vamal dintre Croatia si Slovenia. Apoi, prin Slovenia am mers, vreo 45 km, pe drum secundar si nu am achizitionat vigneta. Vigneta este obligatorie doar pentru utilizarea autostrazilor si drumurilor nationale.
Exista control vamal si intre Slovenia si Italia, insa noua ni s-a facut semn sa trecem.

Si hurray! Iata-ne ajunsi in Italia, de data asta, cu autorulota!

Asa ne-am relaxat ca urmatorii 130 km i-am parcurs in 3 zile. Am condus pe drumuri frumoase, cu vita de vie in stanga si-n dreapta, si am oprit in 2 orasele micute, Latisana si San Stino di Livenza, unde ne-am plimbat, am mancat si am dormit. Am profitat de faptul ca exista parcari gratuite, pentru autorulote, facute de municipalitate pentru a incuraja turismul local.

Lido di Jesolo

Unde mergi la mare in Italia? La Lido di Jesolo, una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Italia pentru romani.

Lido di Jesolo este o plaja lunga de vreo 15 km, situata pe frumoasa coasta a Marii Adriatice, in apropiere de Venezia.

In spatele plajei, se intinde oraselul-statiune Jesolo, despre care sora mea, mi-a tot povestit ca ofera o experienta completa de vacanta la mare.

In Italia, deja stim ce trebuie sa cautam. Area Sosta, in traducere loc de parcare pentru autorulote si campere, dar in realitate, sunt camping-uri simple si buget friendly.
Camparea la liber este interzisa. Exista intr-adevar si cateva locuri permise, cunoscute mai mult printre rulotistii italieni. Cine stie, poate vom afla si noi de ele.

In Lido di Jesolo, am campat casuta noastra la Camper Don Bosco. Primul lucru pe care il facem, de fiecare data, este sa ne scoatem masa si scaunele de camping si sa ne aranjam coltisorul nostru afara, adica zona mea preferata, de confort si relaxare. Dupa 3 zile de stat off camping, chiar simteam nevoia.

Apoi am plecat la o plimbare, si dupa ce ne-am bucurat de primul Aperol Spritz, ca doar suntem la el acasa, in regiunea Veneto, am inceput sa exploram un pic din Jesolo.

Ce pot sa zic? Statiunea este impecabil organizata si foarte simplu pe 3 zone lungi, paralele.

Prima fasie, cea mai apropiata de plaja, este si cea mai frumoasa si interactiva. Are o faleza lunga cat vezi cu ochii, plaja plina de sezlonguri si umbrelute colorate, toalete si dusuri publice, cabine de schimb, si casute de unde poti inchiria sezlonguri pentru o zi, sau chiar pentru o saptamana, dar si echipamente pentru sporturi acvatice.
Am vazut chiar si cateva terenuri de volei pe plaja.

Apa marii, recunosc, nu are acea culoare turcoaz, albastru, fantastica pe care o gasesti prin alte locuri. Aici marea are o culoare obisnuita, uneori este chiar tulbure, si nici peisajul nu impresioneaza.

Cealalta parte a falezei, e plina de restaurante, baruri si cafenele. Unele cu o atmosfera mai linistita si relaxanta, altele pline de viata cu cocktailurile, muzica latino si mult dans.

Tot aici, in primul rand, sunt si cele mai dragute hoteluri care ofera view cu plaja si marea.


A 2-a fasie, este plina de pini super inalti care ofera umbra naturala, dar si un miros discret de rasina. Ne-a placut mult pentru ca, fiind umbroasa, am putut sa ne facem plimbarile pe zi. Plimbarile de seara, la apus, sunt intr-adevar, mult mai placute pe faleza.
In rest, strada este plina de restaurante, baruri, gelaterii, boutiquri cu produse made in Italy, dar si tarabe colorate gestionate de comercianti indieni.

Tot aici sunt si pistele pentru biciclete si trotinere. Pe faleza, acestea sunt interzise.


Cea de-a 3-a fasie, preferata noastra, este si cea mai linistita si relaxanta. Aici este zona in care italientii au casute de vacanta, mai sunt cateva café-bar-uri, market si chiar si o piata de peste. E dragut ca, poti vedea si un pic si din viata italienilor, veniti in vacanta.


In camping e plin de italieni si de autorulote marca Fiat. Simtim ca facem parte dintr-o comunitate locala.

Oamenii de camping sunt foarte simpli si buni, asa ca ne-am impretenit rapid cu vecinii nostri, si Amelie cu baieteii lor. Fetita noastra, aproape ca se mutase la ei. La propriu. Si pentru joaca, dar si pentru paste. I-a placut enorm pe baietei si s-a simtit exceptional in prezenta lor, dar si a celorlalti copilasi din camping.


Si noi am avut parte de momente foarte frumoase si pline de prietenie. Vecinii ne invitau la un espresso, noi ii invitam seara la o tuica. Ei ne povesteau cu entuziasm despre cum prepara cefeaua, noi le povesteam despre cum tatal lui Valentin face bautura traditionala pe care o adusesem cu noi. Ne-a facut o deosebita placere sa impartasim povesti de viata cu ei si in acelasi timp, sa facem si un schimb de traditii.

Imi place enorm viata la camping, si comunitatea de italieni de aici. Imi place mult cand aud dimineata Buongiorno, si apreciez ca inca mai exista salutul acela calduros, rostit din suflet si cu zambetul pe buze. Te incarca bine. Si chair daca par doar gesturi simple si banale, eu cred ca e de fapt o forma de respect reciproc.

Ma bucura mult ca avem ocazia sa cunostem si sa socializam cu oamenii de-ai locului. Da o nota super autentica si placuta calatoriei noastre. Si in fond, tot ce ne dorim e sa acumulam amintiri si povesti de suflet.


Ce sa mananci in Lido di Jesolo?

La Lido di Jesolo, am mancat pranzul la un hotel-restaurant. Mancarea a fost super gustoasa, deci s-a dovedit a fi o alegere excelenta. Restaurantul este situat in zona 3, departe de agitatia turistica, si este foarte popular printre italieni. Tocmai asta ne-a si convins sa tot mancam la ei.

Meniul zilei la 15 euro/persoana cu primo, secondo, apa, vin si cafea. Eu zic ca e bomba!

La primi piatto, gnocchi au devenit favoritii mei.


La secondi, m-am indragostit de mancarurile lor traditionale cu carne de vita.



Si m-am bucurat sa descoper si altceva in afara de pizza si paste. Asta e marele avantaj cand mananci unde mananca localnicii.
Aici am aflat ca exista hoteluri care ofera si mesele. Un all inclusive diferit de cel clasic, deoarece restaurantele sunt à la carte.

Micul dejun si cina le-am luat acasa, la rulota. Salate, oua, branzeturi locale, paste si creveti argentinieni proaspeti, pe care le-am gatit foarte simplu, cu un pic de usturoi, zucchini si vin.
Noua ne place mult sa gatim si sa luam masa afara, in fara casutei noastre pe roti, sau pur si simplu, sa stam la povesti la un pahar de vin.

Italian-style shrimp & zucchini 

Lido de Jesolo face parte regiunea viticola Veneto, si ce mi-a placut este ca la marketuri aveau dozatoare de vinuri si prosecco. Toti localnicii preferau sa isi ia bauturile proaspete si reci, si nu pe cele imbuteliate.

Asa bine ne-am simtit si la Lido di Jesolo, dar si la Camper Don Bosco, ca ramas pentru o saptamana. Am platit 15 euro/seara cu toate facilitatile incluse.


Recunosc, sora mea a avut dreptate. Lido di Jesolo este o destinatie perfecta pentru o vacanta linistita si relaxanta la mare.

Chiar daca apa marii nu este fantatica, statiunea este foarte bine gandita si are alte avantaje ce tin de infrastructura, organizare, servicii si facilitati.

Mamma Mia! Se bea si se manaca bine, ca doar suntem in Italia.


Multumim, Lido di Jesolo! Noi te recomandam in special familiilor cu copii, dar si celor care isi doresc o vacanta reusita la mare, in Italia, fara prea multe batai de cap.