Croatia este si tara celor 1000 de insule, asa ca, let’s go to Pag!
Insula Pag din Croatia
Pag nu este nicidecum una dintre cele mai populare insule ale Croatiei, insa este cea mai fascinanta. Si unica.
Insula ofera privelisti aride spectaculoase, campuri de sare, dar si dealuri pietroase si pline de oite, din laptere carora se produce faimoasa branza de Pag (Paški sir).
Unde mai pui ca, insula este inconjurata de albastrul profund al Marii Adriatice?
Insula Pag este conectata la continent printr-un pod, ceea ce o face accesibila si usor de vizitat.
Campare la o ferma de oi din insula Pag
Ajungem pe insula Pag si campam, casuta noastra pe roti, in curte la Farmer Tonči, la o ferma de oi, izolata, dar totusi aproape de mare si de satucul Košljun. Locul este perfect pentru a intra in contact cu linistea si viata rurala de pe insula.
Unde mai pui ca Amelie are deja un nou prieten, nepotelul domnului Tonči.
Scoatem repede scaunele si masuta afara, ne asezam comod, si ne lasam condusi de valul relaxarii. Simtim aerul curat si adierea vantului. Ascultam ciripitul pasarelelor si behaitul oilor care se adapostesc la umbra copacilor cautand racoare.
Locul e plin de liniste si calm, iar timpul curge foarte incet. O atmosfera diferita cu care noi nu suntem chiar obisnuiti, dar ne propunem sa ne bucuram de loc si de moment.
Practic asta a fost motivul principal pentru care am decis sa ne luam autoruota. Sa petrecem timp si in astfel de locuri, in natura, si sa reusim sa ne deconectam dela ritmul agitat al vietii din Bucuresti, si sa ne conectam la viata linistita si simpla.
Pana si pranzul si cina au fost simple, cu cateva legume si ce mai aveam prin frigider.
Se lasa seara, turmene de oi, conduse de gazna noastra Tonči, se apropie de tarcul amenajat pentru hranit si muls. Spre uimirea mea, sunt foarte disciplinate, ascultatoare, si isi cunosc foarte bine rutina.
Din urma, apar si 2 magarusi simpatici si prietenosi.
Noi le privim cu drag, insa Amelie, care adora animalutele, e fascinata de ele.
Ne dam la vorba cu domnul Tonči. Evident, il intrebam si daca face branza. Nu produce nimic pe cont propriu. Tot laptele il livreaza catre fabrici si este folosit, exclusiv, pentru producerea branzei de Pag.
Mai aflam ca, azi, este Ziua Independentei in Croatia.
Incepe ploaia si ne retragem in casuta noastra pe roti. Somnul a fost pe reprize, din cauza ploii torentiale si a tunetelor. Pe cuvant ca n-am mai auzit, in viata mea, sa tune atat de puternic!
Buna dimineata din Insula Pag!
Dupa o noapte atat de zgomotoasa, apreciam iar linistea, dar si aerul curat de dimineata si primele raze ale soarelui.
Beam cafeluta si luam micul dejun, apoi o luam frumos la pas catre satucul Košljun.
Iesim din ferma, zarim marea, stanga-dreapta vedem cate o casuta din piatra, din loc in loc, si multe, multe oite care pasc sau care lenevesc la umbra copacilor.
Ce am mai vazut e ca, in fiecare tarc, exista cate o cada de baie in care este colectata apa de ploaie pentru animalute.
Fac o paranteza.
Pag este o insula foarte uscata, in ciuda faptului ca ploua mult. Terenul este stancos, iar apa de ploaie nu este absorbita de sol, ci isi face loc printre pietre si curge la vale.
Si desi Pag este inconjurata de apa marii Adriatice, apa pe insula este o resursa limitata. Ciudat, nu?
In gospodarii, colectarea apei de ploaie este inca o practica, si evident si o provocare pentru ca oamenii au nevoie, in primul rand, de apa de baut si de gatit.
Ok, sustenabil, sustenabil, dar e si foarte dificil, pentru ca o colecteza pe vechi, in butoaie de plastic si apoi o muta si o pastreaza in rezervoare speciale, foarte mari.
Dupa o plimbare de vreo jumatate de ora, ne apropiem de sat, si hop, pe partea stanga vedem magazinul local. Si ce credeti? Are chiar si o terasa plina de localnici care socializeaza si se bucura de micile placeri ale vietii: o cafea, o bere rece.
Ce usurare pentru ca nu mai avem nimic de mancare acasa, la rulota.
Bem si noi o bere locala pe terasa magazinului din sat, alaturi de localnici. Curiosi observam, dar si admiram comunitatea si atmosfera plina de viata de aici. Magazinul e de fapt, centrul cultural al satului Košljun.
Ne continuam plimbarea prin sat, indreptandu-ne incet spre mare. Ne lasam ghidati de sunetul valurilor marii.
Cum ajungem pe plaja, Amelie isi zareaste prietenul, iar fatuca ei frumoasa, se lumineaza de bucurie. Intre ei exista o conexiune sincera si fara sa isi spuna prea multe, se inteleg perfect din priviri si mici gesturi.
Sunt absolut superbi impreuna!
Stam o vreme buna, ca nah, copiii nu se satura niciodata de joaca. Aron si bunica lui, se intorc la ferma, noi ne continuam plimbarea pe coasta satucului acesta atat de special si linistit.
Simtim briza marii, si ne minunam de view-ul superb cu marea si o faleza ingusta cu leandri si tot felul de copacei din loc in loc.
Pe cuvant, pe peisaje Crostia sta bine, bine de tot!
Insulele au oricum un farmec aparte, iar island life are un ritm mult mai lent si relaxat. Chiar simt ca aici timpul capata parca o alta dimensiune. Simt ca am ajuns pe insula de cateva zile, nu ieri.
Ne intoarcem la magazin, facem cateva cumparaturi si o luam iar la pas spre casa.
Gatim o pasta simpla, cu sos de rosii, mancam si ne bagam la somn cu Amelie. Usor, usor adoptam si noi siesta de dupa-amiaza.
Pe seara, bem o bere rece si stam asa la discutii despre autorulota noastra.
Clar, am luat o decizie buna si suntem foarte multumiti de noua noastra casuta pe roti. Chiar daca se conduce mult mai greu decat campervan-ul, am castigat mult la capitolul confort.
Suntem bucurosi si linistiti pentru ca acum stim ca, cel putin 2 zile, avem autonomie totala in autorulota, dpdv energie fotovoltaica, apa, toaleta.
Deci, pe viitor putem parca si in zone remote permise sau in parcari destinate autorulotelor, dar fara servicii. Ceea ce e un mare avantaj, zicem noi.
Camparea la Farmer Tonči, ne-a costat 15 euro/seara, cu facilitati modeste, asa ca la tara. (un wc si un dus in aer liber, dar greu de folosit pentru ca functionau pe apa de la butoi).
Locul este aparte, autentic si linistit. Este o optiune buna pentru cei care vor sa ia contact cu viata rurala a insulei Pag.
Maine vom muta casuta noastra la un camping village, foarte aproape, la doar cativa km de locul in care suntem acum.
Ne place mult partea asta naturala si linistita a Pag-ului. Evident, insula are si partea ei mai dezvoltata si agitata, cu orasele, statiuni si lucuri in care vara se organizeaza festivaluri de muzica si petreceri pe barci, dar pe noi nu ne intereseaza acum. Aici simtim un soi de izolare si e ceva ce nu gasim si simtim prea des.
Ne place, clar! Asa ca ramanem aici.
Camping Village Šimuni
Azi, am campat, casuta noastra pe roti, intr-un coltisor de paradis la Camping Village Šimuni.
Vedem mare si suntem inconjurati de pini, leandri infloriti si cateva Aloe vera gigantice.
Superb, nu-i asa?
Dupa ce ne-am instalat, am stat o vreme la masuta noastra, minunandu-ne efectiv de frumusetea locului in care suntem. Ne-am umplut sufletul cu acest peisaj de poveste, si am decis ca e timpul sa ne pregatim pentru plaja.
Am mers la dus impreuana cu fetita mea, pentru ca urma sa aiba si ea o surpriza. Campingul are zona de dusuri doar pentru copii. E frumos decorat, cu culorii vii, si totul este conceput pentru inaltimea lor.
Amelie a fost fascinata, mai ales ca pana acum a facut dus numai in autorulota.
Bravo, Camping Village Šimuni!
Si ne-am pornit la drum pentru ca plaja ne asteapta. Ce n-am mentionat pana acum e ca, pentru inceputul verii, apa marii e surprinzator de calda. Vremea e blanda, apa e calda, iar Croatia e mai putin aglomerata decat in sezon.
Vara a debutat tare frumos la noi.
Plaja superba cu pietricele mici si nisip, apa nu mai zic, e mai albastra decat cerul.
Asa ca ne-am petrecut ziua langa mare, apoi am mers sa vedem apusul la beach club-ul de pe plaja. Sincer, ne era dor de muzica.
Am facut si o plimbare prin camping, minunandu-ne de cat de mare si frumos e.
Camping Village Šimuni are in jur de 1000 de parcele, locuri de cazare tip casute, cateva plaje superbe, parcuri si locuri de joaca pentru copii, beach bar, restaurant, patiserie, market, magazine, plus o gramada de sporturi si activitati.
E un camping superb de vacanta. Daca stai o saptamana, cred ca e imposibil sa te plictisesti.
Noi am platit 64 euro/noapte, evident, cu toate facilitatile incluse (inclusive sezlongurile de pe plaja). Pretul difera in functie de perioada, dar si de tipul si pozitia locului pe care il alegi.
Pentru noi a fost o alegere buna pentru ca am simtit contrastul asta, de la viata simpla de la ferma de oi, la un camping village modern care iti ofera albsolut tot ce ai sau n-ai nevoie. De la autentic, la turistic.
Branza (Paški sir) – emblema insulei Pag si cea mai faimoasa branza din Croatia
9 Best Destinations in Europe for Cheese Lovers
- Roquefort, France
- Gruyeres, Switzerland
- Parma, Italy
- Gouda, Holland
- Emmental, Switzerland
- Pag, Croatia
- Streefkerk, The Netherlands
- Asturias, Spain
- Camembert, France
Wow! Pag este una dintre cele mai bune 9 destinatii pentru branzeturi din Europa. Clar, este o destinatie perfecta si pentru foodies (like me).
Imi place mult ca, in Croatia, sunt multi vendori, asa pe marginea drumului, care vand produse locale: branzeturi, ulei de masline, dulceata, miere, vin si rakiu.
I’am a cheese lover si normal ca bucatica asta de Paški sir, a plecat cu mine acasa, dar impreuna si cu o sare de mare tot marca Pag.
Poate acum va intrebati cum a fost branza. DELICIOASA! Si fiind uscata si marurata, m-a dus cu gandul, un pic, la parmezan.
Branza de Pag nu este singura emblema si delicatesa a insulei. Mai exista una, mielul de Pag.
De asemenea, aici se produce sarea de Pag (Paška sol), sare de mare foarte bogata in minerale. Solana Pag este cel mai mare producator de sare de mare din Croatia.
Si e incredibil cand te gadesti ca o picatura de apa de mare, se trasforma intr-un graunte de sare.
Ja te volim, Croatia! I love you, Croatia! Te iubesc, Coatia!
Ca final thoughts, ma bucur enorm ca am dus la bun sfarsit planul de a vedea si gusta un pic din esenta Croatiei care, evident, se gaseste in lucurile mai putin cunoscute, regiuni rurale, sate si chiar orase, precum Zadar, care nu este inca acaparat de turismul in masa.
Croatia de poveste, profunda, noi am gasit-o locuri, precum Ciban Family Farm si Farmer Tonči, adica in locuri care nu se regasesc in ghidurile de calatorie obisnuite.
Noi incercam sa descoperin si sa simtim, nu sa bifam locuri!
“It’s not the love you make. It’s the love you give.”
Nikola Tesla