Croatia, tara lui Nikola Tesla, Luka Modrić si a celor 101 dalmatieni.
Croatia (Hrvatska) desi este o natiune straveche, este un stat national foarte tanar. Si-a proclamat independenta in 91. Este o tara mica din punct de vedere al suprafetei si al populatiei, insa o tara mare din punct de vedere cultural cu influente mediteraneene, austriece, unguresti si turcesti.
Natura din Croația este de o frumusete uluitoare, si face ca aceasta tara sa fie, realmente, un loc de vis.
In ultimii ani, Croatia a devenit o destinatie de top, si cu siguranta ati auzit de Dubrovnik, Parcul National Plitviče, dar si de cel putin una dintre insule croate de la Marea Adriatica.
Eu insa mi-am dorit sa descopar o parte diferita a Croatiei, adica partea aia neturistica, plina de autenticitate si frumusete naturala.
Croatia, bine te-am gasit!
Calatoriile sunt sursa mea de fericire, bucurie, energie, inspitatie si libertate, si uneori simt ca, sunt mai mult decat o simpla pasiune. Simt ca, pentru mine, aici se afla marea provocare si ca de fapt, calatoriile se petrec mai mult in interiorul meu.
Fiecare loc imi ofera ceva diferit, dar modul in care gandesc si ma simt, influenteaza major atitudinea mea despre viata.
To travel is to live! Calatoria este, de fapt, o evadare de la viata de zi cu zi, la viata din visurile mele in care imi permit si sa am curajul sa fiu eu.
Si dupa mult timp, am tras concluzia: Calatoria este un proces de autocunostere. Si profit de fiecare drum, loc si experiente pentru a ma descoperi si intelege pe mine, si nu numai lumea asta mare si frumoasa in care traim.
Campare in inima podgoriilor croate
Prima oprire am facut-o intr-un loc de vis amplasat in inima unei regiuni viticole din cantonul Zagreb, la Ciban Family Farm.
Am fost inconjutati de 10 hectare de vita de vie si multa, 5 hectare de padure, multa liniste si calm.
Sa ai ocazia sa iti pui masuta asa, in inima podgoriei, sa asculti doar sunetul naturii, sa te bucuri de asemenea view-uri superbe formate din dealuri pline de vita de vie, sa vezi apusul si rasaritul.. este o experienta unica si niciun loc de cazare nu cred ca ne poate oferi asa ceva.
Am platit 10 euro, pentru campare si 1 sticla de vin, pe care gazda noastra ne-a oferit-o, impreuna cu cateva povesti despre loc si vinul organic pe care il produc. Am aflat ca familia Ciban fac vinuri de peste 200 de ani si ca detin 10 hectare cu 6 soiuri de vita de vie, pentru struguri de vin nobil, cultivate pe aceast suprafata.
Apoi, ne-au invitat in crama, la o degustare de vinuri croate tinere, albe, dar si vinuri rosii, clasice.
Incantatoare vinurile, in special Riesling-ul german, asa ca am plecat de acolo cu cateva sticle.
Ciban Family Farm este amplasata langa oraselul Jastrebarsko, locul in care se produc printre cele mai bune vinuri din Croatia continentala, si locul in care localnicii sarbatoresc acest fapt, prin petreceri locale cu muzica, champagne si capsune.
Spre uimirea mea, prima zi a fost o experienta aparte intr-un loc aparte si complet diferit de Croatia pe care o stiam din poze.
Sa campam aici, a fost o alegere foarte buna. Locul nu este vinuri, ci despre view-ul superb cu dealuri, pline de vita de vie, cat vezi cu ochii. Si cred ca nu sunt multe astfel de locuri in care poti campa linistit autorulota.
La urma urmei, tot ce ne dorim, de la Croatia, este sa primim un pachet nou de emotii, trairi, descoperiri, dar si campari in locuri aparte.
Campare langa mare pe costa Dalmatiei
Ne simtim cu adevarat binecuvantati si norocosi pentru tot ceea ce traim si vedem in aceasta calatorie.
Am ajuns la soare si apa cristalina, pe coasta Dalmatiei din Croatia. Campam, casuta noastra, langa oraselul Bibinje, la Camp Dido, situat fix la malul Marii Adriatice.
Aranjam zona de outdoor in fata autorulotei, tragem repede marchiza si ne desfacem un vin de la Ciban Family Farm. Amelie fuge la vecinii nostri, familie de nemti cu baietei si fetita, iar noi ne bucum sa vedem ca si-a facut gasca.
Facam un tur de camping si supriza, iesim direct pe o plaja libera, ingusta si pietroasa, cu apa cristalina si linistita. Locul e chill, iar view-ul care ne inconjoara, cu marea si muntii de pe insula de vis-à-vis, este absolut superb.
Se face seara, mai bem un vin, si tragem concluzia. Ne place mult locul, asa ca vacay mood ON pentru cateva zile. Suntem intr-un loc nou, dintr-o tara in care am calcat pentru prima oara, si vream sa-l exploram in tihna.
Asta e avantajul cand calatoresti cu aurotulota, ai libertate. Iar planul nostru este sa nu avem niciun plan si sa ni-l facem din mers, si sa ne lasam ghidati de placere de instinte.
Mergem si la apus si, mama! Bonus: apus parca rupt din poveste!
Good morning, sunshine!
Si o cafea buna, dimineata, ca ritual, dau start-ul unei zi resite. Si cred ca am mare dreptate cand spun: cafeaua are un gust mult mai intens si special atunci cand o savurez intr-un loc frumos.
Luam repede micul dejun si plaja.
Amelie e foarte bucuroasa ca si-a reintalnit prietenii. Alianiati la mal, rad si arunca cu pietricele in apa. Bucurie pura.
Iar pentru noi, bucurie mare. Facem prima baie in mare pe anul acesta.
Stam vreo 2 ore la soare, facem un dus si o luam la pas spre market. Evident, cascam ochii la stanga si la dreapta, si ce am vazut interesant este ca exista optiuni diverse de parcare, in special pentru cei care calatoresc cu buget mai mic, sau pentru cei pe care nu ii intereseaza viata de camping.
Am vazut autorulote si campervan-uri, parcate, nu campate, atat in docul uscat, cat si in parcari private. Deci, nu e deloc dificil sa calatoresti cu autorulta in zona.
Pe drum am admirat casutele la portile carora sunt afise cu ulelei de masline de vanzare, barcutele din doc si leandri infloriti de toare culorile.
Am ajuns la Spar. Hm.. ce sa zic? Un market al produselor cogelate. Iar parerea mea e ca, viata buna scartaie in zona Zadar, din Croatia. In fine, nu o sa intru in subiecte socio-politico-economice, ca nu despre asta mi-am propus sa scriu.
Mi-am luat Ćevapčići, micii croati, mustar, lapte, paste, cateva beri, o sticla de vin alb si una de gin. Ce-am observant e ca vinul e mai scump ca gin-ul.
Pestele si fructele de mare, sunt inexistente, dar nu e problema ca doar suntem obisnuiti de la noi si stim ca, daca suntem langa mare nu inseamna neaparat ca pestele si fructele de mare sunt disponibile.
Ne-am intors in camping, eu sunt happy ca am gasit ceva traditional si abia astept sa pun Ćevapčići pe grill, afara, si sa imi desfac o bere, iar sotul in autorulota gateste o pasta cu sos de rosii, capere si ton, si bea din vinul alb. L-am gustat si eu. Nu e tocmai pe gustul nostru asa ca, la masa am desfacut tot un Riesling de la Ciban Family Farm. pe care il aveam la rece.
Ćevapčići au iesit chiar foarte bine, mi-au placut. La micii croati n-am simtit deloc carnea de oaie, usturoiul, si sunt mai putin grasi decat micii romanesti. Eu i-am mancat cu muscar ca la Romania dar, de obicei, acestia sunt serviti impreuna cu ceapa tocata, ajvar sau kajmak.
Se face seara, mergem iar sa vedem apusul de poveste.
Se spune ca, in cantonul Zadar, sunt cele mai frumoase apusuri din Croatia. Nu le-am vazut pe toate, dar cu cu siguranta apusurile de aici imi vor ramane in amintire!
Magic sunset
Amelie e fericita si leaga prietenii tot mai puternice. Se simte bine, libera, socializeaza, se joaca si se misca in aer liber si langa mare, si ne bucuram ca am adus-o intr-un mediu foarte sanatos pentru ea. Campingurile sunt intr-adevar excelente pentru copii.
Uneori suntem in camping, cu casuta noastra, si facem parte dintr-o comunitate, alteori remote si suntem doar noi cu natura care ne inconjoara. Ieri eram la munte, iar azi suntem la mare.
Viata in autorulota ne ofera libertatea sa calatorim prin Croatia, dar cel mai important, ne ofera confortul de acasa. Our home everywhere, cum ii spun eu.
Noua, familie cu 1 copil, ni se potriveste perfect si nu stiu cum au zburat cele 5 zile petrecute in camping si suntem nerabdatotri si curiosi cand ne gandim la experiantele care urmeaza.
Camparea la umbra pinilor, pe o parcela generoasa, la Camp Dido, a costat 25 euro/noapte, cu toate facilitatile incluse.
Este un camping de familie, iar atentia si grija lor, fac ca acest loc, ca si conditii, sa fie mult peste cele 3* pe care le are.
Multumim, Camp Dido! Noi te recomandam din suflet!
Zadar, n-am venit la tine in zadar
Zadar, fosta capitala a Dalmatiei, si orasul cu cele mai frumoase apusuri din Croatia, nu lipseste de pe pe bucket listul meu. Asa ca, am dat startul unui day trip in orasul cu aer venetian.
Recunosc, am fi vrut sa mergem si in vedeta zonei, Split, insa fiind inceput de sezon, nu ne dorim sa fim protagonisti ai turismului in masa din Croatia, asa ca decizia a fost sa vizitam orasul Split cu alta ocazie, in extrasezon.
Luam autozubuzul din Bibinje si pana undeva in Zadar.
In statie, vad o doamna draguta care tot cauta ceva in poseta, apoi vine cu cateva bomboane pentru Amelie si se se da la vorba cu noi. Evident, nu intelegem nimic in limba croata.
Ajungem in Zadar, doamna ne face semn sa mergem cu ea vis-à-vis, la dva, dva (doi). Stiu sa numar pana la 10 si am inteles ca voia sa ne conduca pana in statie.
Urcam in autobuzul nr. 2 si mai mergem doar cateva statii pana in inima orasului.
O luam la pas pe stradutele, pavate cu piatra, din centrul vechi, si ca prima impresie, multe cladiri cu arhirectura frumoasa, dar e cam pustiu.
Ne pierdem pe stradute, cautand parca cava, ne oprim sa luam inghetata pentru Amelie, si patrundem in People’s Square (Narodni trg). Pana aici the same, ne-am intalnit doar cativa turisti rataciti ca si noi, insa nici urma de localnici. Bineinteles, inteleg structura oraselor. Centru vechi e mai mult pentru turisti, iar localnicii iti petrec timpul prin cartiere.
People’s Square (Narodni trg) e o piateta superba, are si un turn mare cu ceas, café-baruri, suveniruri si un pic de agitatie turistica.
Nu ramanem si hotaram sa mergem spre port.
Imediat ce iesim de pe stradutele din centru, ne intampina o imagine frumoasa cu apa albastra a Marii Adriatice si multe barcute aliniate perfect, zidurile cetatii pe o parte, iar pe celelalta blocuri de locuinte care pe mine m-am dus imediat cu gandul la Italia.
Trecem podul din Zadar (Gradski most), ne bucuram de liniste si de o priveliste frumoas de 360 de grade.
Luam pranzul la Malo Misto, l-am ales pentru ca este un restaurant traditional, de familie si cu recenzii foarte bune, si suntem foarte nerabdatori sa gustam ceva din bucataria dalmata si ale sale influente sarbesti, italiene, austrieci, unguresti si turcesti. Yummy, ce frumos suna!
My choice: Gulas, in varianta croata, cu gnocchi
His choice: Sepie ragout cu polenta
Amelie’s choice: both
Felurile principale au fost absolut delicioase! La fel si supa crema de ciuperci, de la start-er si cele 2 deserturi, panna cotta si un mousse-ul de ciocolata.
Pana la amurg, ne-am continuat walking tour-ul prin Zadar, facand cateva pauze de bere si odihna. Apoi, ne-am indreptat Salutul Soarelui (Greeting to the Sun) cel mai emblematic loc pentru a vedea apusul si pentru a te bucura de moment.
Ne doream mult sa vedem si unul dintre orasele croate de pe coasta Dalmatiei. And we did it!
Orasul impresioneaza prin modul in care prezentul se imbina cu trecutul, si nu in ultimul rand, prin apusuri!
Noi ziceam ca Zadar merita vazut.
FYI: Ryanair are zboruri directe Bucuresti-Zadar.