Serbia, tara lui Djoković, a delicioasei pljeskavica si a rakiului.
Serbia, a 4-a tara in care am calatorit, demult..cand aveam doar 18 ani.
In ultimii ani am cochetat cu ideea de a explora Europa cu campervan-ul sau autorulota.
Anul trecut am trait o experienta memorabila si incredibil de frumoasa cu Shooby, campervan-ul hipiot a celor de la 2hearts4wheels.
2 luni, 8 tari, peste 8000 km si countless memories ♡
Campervan vs. Motorhome
Calatoria cu campervan-ul ne-a adus foarte multa bucurie, libertate, liniste, dar si revelatii. Vrem sa transformam calatoria intr-un mod de viata. Drept urmare, am decis sa facem pasul cel mare, am renuntat la campervan si ne-am luat autorulota (tiny house-ul nostru pe roti).
Calatoria cu autorulota in Serbia
In sfarsit, am dat start-ul unei noi etape din viata noastra.
Fericiti si plini de emotii, am pornit la drum, spre Serbia, cu autorulota noastra.
Drumul pana in Portile de Fier I a fost linistit si placut. Vama am trecut-o rapid si fara probleme.
Serbia, suntem gata sa te descoperim!
Am continuat drumul spre primul nostru loc de campare, lasand Dunarea, pe partea dreapta, sa ne ghideze calatoria. Ne-am bucurat de fiecare kilometru parcurs. Frumusetea naturii e uimitoare.
Am ajuns la camping Camping Asin pe care il ochisem de acasa pe park4night. Ne-am amenajat un spatiu dragut si confortabil in fata autorulotei si ne-am bucurat de o socata delicioasa homemade, primita de la gazda noastra, o doamna foarte amabila si draguta.
Camping-ul a costat 25 euro, cu toate facilitatile incluse (plata se poate face cash in dinari sarbesti sau in euro).
Este amplasat in mijlocul naturii, in Parcul National Djerdap, foarte aproape de Dunare (400m), si este o varianta excelenta atat pentru un weekend in natura sau mers la pescuit, cat si pentru o oprire de-o seara, daca sunteti in tranzit prin Serbia.
Si.. ne-am mai linistit un pic emotiile. Si nu emotiile alea frumoase de noi inceputuri si de calatorie, ci ma refer la emotiile alea cu iz de ingrijorare in ceea ce priveste autorulota noastra.
Noi nu am apucat sa o testam si suntem amandoi incepatori in ale autorulotelor. Pur si simplu, am luat-o, am facut curat, am umplut-o cu lucrurile noastre si am pornit la drum fara cine stie ce pregatire inainte. Am zis ca o sa ne imprietenim cu ea pe parcurs, ca usor, usor o s-o cunostem si o sa invatam tot ce tine de cabina de locuit, doar ca are aproape varsta mea, e din ‘93, si nu stim cum se comporta sau daca duce la drum lung.
Dar nu e problema, ca noi suntem oameni buni si atragem intotdeauna binele.
Sa va povestesc. Cum am ajuns in camping ne-am bucurat ca am conectat-o la curent electric, altfel nici nu stiu cum am fi pornit flacara frigiderului pe gaz.
Cu patul, m-am luptat jumatate de ora. Abia am reusit sa ma prind cum se pliaza masuta, dar nu e problema.. maine dimineata invat sa o si extind. Apoi, am aranjat saltelele si am pus peste si un toper-saltea de vreo 10 cm. A iesit un pat incredibil de mare de 200/200 cm si super confortabil pentru noi 3.
S-a dormit super bine in prima noapte petrecuta in autorulota noastra si ne-am trezit super bucurosi.
Belgrad
Belgrad, capitala Serbiei, este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. Are o istorie tumultoasa, dar si o mostenire culturala foarte bogata. Belgrad-ul a fost intotdeauna un oras multietnic, drept urmare are multe influente balcanice, otomane, austriece, unguresti si nu numai.
Influentele se vad in arhitectura si se simt in preparatele din bucataria traditionala.
Belgrad-ul are o pozitie frumoasa, este situat pe coline si la intanirea raului Sava cu Dunarea. Este un oras verde si plin de privelisti frumoase in care elementele naturale se imbina cu cele urbane.
Drumul pana in Belgrad a fost placut. Am avut Dunarea pe partea dreapta ceva vreme, apoi Google Maps-ul ne-a deviat un pic prin satuce pana la intrarea pe autostrada.
Nu ne-a deranjat, ba chiar a fost o ocazie buna sa privim, pe geam, viata la tara in Serbia.
Am oprim sa luam cateva placinte, iaurt si pita. Cu euro, ca dinari de unde?
Am campat la Camping Dunav, situat fix pe malul Dunarii, departe de agitatia orasului. Campingul este foarte curat si cochet, si cu conexiune buna la trasportul in comun. In jumatate de ora am ajuns in centrul orasului (biletele se pot achizitiona din autobuzul 706 sau de pe Belgrade Plus app).
Pentru camping am patit 25 euro cu toate facilitatile incluse.
A a fost full, cu multa bere si vibe de rockereala pentru ca, next day.. Rammstein in Belgrad.
Sunt in Belgrad pentru a 3-a oara si, pot spune ca, este o reala placere sa descoperi orasul la pas. Am vazut ruinele romane, moscheile otomane, cladiri comuniste, dar si elemente artitecturale moderne.
Apoi, m-am plimbat pe Knez Mihailova, una dintre cele mai emblematice si frumoase strazi din Belgrad.
Ce sa mananci in Belgrad?
Kajmak, este asemanator cu untul. Este o crema, facuta din grasimea laptelui, usor sarata.
Este un produs tradițional foarte popular in Serbia si este servit ca aperitiv, impreuna cu pita.
Pljeskavica, mancarea nationala a Serbiei. Este facuta dintr-un amestec de carne tocata, cu un pic de ceapa, usturoi si condimente, insa are si ceva specific: cascaval.
Cascavalul este incorporat in amestecul de carne inainte de a fi modelat si pus pe gratar sau plita.
That’s an authentic Pljeskavica! Nu ca cele pe care le gasesti pe la noi.
Am mancat la Proleće , un restaurant (kafane) traditional din 1950.
Ne-a placut mult plimbarea pe jos de cateva ore prin Belgrad. Chiar este o modalitate buna de a descoperi si admira frumusetile orasului, dar si pentru a vedea cum e viata de zi cu zi a localnicilor.
Vizita in Serbia a fost scurta, de tranzit. Ne-am simtit bine si cu siguranta, ne vom intoarce.
Multumim, Serbia! In special, pentru ospitalitate si caldura.